Vägen fram
för CSN

Centrala Studiestödsnämnden kom med uppdraget att bredda deras grafiska profil. Men med en målgrupp som var nästintill hela svenska folket kunde vi på Oh My! inte hejda oss från att ta det hela ett steg längre.

1 / 10 

Vägen

Efter vi slängt idéer om bokstöd och bokryggar hittade vi något nytt i något gammalt. Vi blev visade en kundresa och hur den snurrade sig fram genom hela livet för någon som var kund hos CSN. CSN är liksom med en på hela resan. Först för att skjuta ut en i livet och sen länge, länge (mycket länge) för att betala tillbaka.

Där någonstans föddes idéen om vägen. Genom livets gupp, svängar eller nedförsbackar ska CSN finnas där och vara beredda att hjälpa människor genom att anpassa sin verksamhet och vara lyhörda mot såväl låntagare som återbetalare.

Från grafik till designsystem

CSN:s väg är så mycket mer än ett grafiskt moment. Tack vare sin flexibilitet och underfundighet kan man bygga nästintill vad som helst av dess beståndsdelar. Bokstäver, ikoner och siffror byggs alla ihop av det som är det innersta i CSN:s verksamhet. Kundresan. Det tas ut i starka färger och former som symboliserar de möjligheter som studier öppnar upp.

Digitala informationsvägen

Vi blev då även ombedda att bli en konsulterande och inspirerande kraft i det jättejobb som var på gång för att lansera ett nytt csn.se. En sajt med oerhört många besökare och väldigt högt ställda krav. Såväl internt som externt.

Utmaningen att föra in liv och form i något som ska vara starkt grundat i funktion är en utmaning alla digitala designers känner igen. Tanken om att bara det absolut nödvändigaste får finnas på en sajt har länge regerat. Vi ifrågasatte några gamla regler och följde många när vi designade utefter mottot att användaren vill bli hjälpt och glatt överraskad med jämna mellanrum när man försöker ta sig fram på den snåriga informationsvägen som är csn.se.

1 / 10 

Att känna för dom du designar

Empati var det starkaste ledordet genom hela arbetet. Vi påminde oss hela tiden om att många som kontaktar eller kommer i kontakt med CSN har tajt med både tid, ork och pengar. Vi hoppas och tror att konkret positivitet. Det vill säga snabbt till poängen på ett förtjusande sätt. Det var vårt mål och vi såväl som uppdragsgivaren tyckte vi nådde dit.