Tillsammans mot näthat


Producerar man mycket för webben, då behöver man också hjälpa till för att göra webben bättre. Så resonerade vi på Oh My! när vi tog oss an uppdraget att göra det enkelt och lättsamt att lära ungdomar om sina rättigheter på nätet. Bakom initiativet stod Statens medieråd, som fått uppdraget av regeringen.

Projekt

No Hate Speech Movement

Kund

Statens medieråd

År

2014 -

Område

Kreativ Utveckling, Design, Innehåll, Programmering

Mer

nohate.se


Vissa jobb känns ibland något viktigare än andra. Ni vet, när man gärna sitter över några timmar utan att muttra och sen sprider resultatet till alla man känner. Arbetet med No Hate var precis så.

Rädda internet

Statens medieråd fick i uppdrag av regeringen att genomföra Europarådets kampanj No Hate Speech Movement i Sverige. Kampanjens syfte var att höja kunskapen om främlingsfientlighet, sexism och liknande former av intolerans hos barn och ungdomar. Dessutom skulle initiativet främja mänskliga rättigheter, demokrati och jämställdhet på internet – något vi på Oh My! tycker är förbaskat viktigt. Därför var det kanske inte så konstigt att vår arbetsgrupp av webbutvecklare, formgivare, projektledare och copywriters brann som facklor under projektets gång för att få det i mål.

Politik och Paradise

Och i mål kom vi. Tillsammans med Diskrimineringsbyrån och Föreningen Norden arbetade vi fram en kampanj som användes i skolor, på konferenser och i väntrum – och på nätet så klart. Plötsligt engagerade No Hate allt från utbildningsministrar till Paradise Hotel-deltagare.

Oh My! var inte bara en strategisk partner som hjälpte till med Nyheter24:s kampanjsajt eller arbetade fram en podcast där bland annat Angelica ”Xboxflickan” Norgren figurerade – vi skrev även hundratals meter kod, intervjuade jurister och författade texter för hemsidor, utbildningsmaterial och affischer. Med No Hate hade vi möjlighet att nörda ner oss i de minsta detaljerna, samtidigt som vi kunde påverka helheten – och sådant passar oss finfint.

Under våren växte sajten nohate.se fram, samtidigt som det skapades en interaktiv utbildning för bloggare och moderatorer som enkelt förklarade vilka rättigheter och skyldigheter du har, vad du kan göra om du blir kränkt och vad som egentligen gäller när andra kommenterar konstiga saker på din blogg. Tillsammans med flera samarbetspartners gjorde vi nätets knepigheter lättare, och vi på Oh My! kan inte vara mycket stoltare.

”Alla experter på en gång”


”No Hate är kanske det allra bästa exemplet på när Oh My! jobbar som bredast och bäst, när du som projektledare får knyta ihop företagets alla kompetenser – från experter inom webb och podcasts till print och journalistik.”


LSD-feeling och kalsongfest