Det blir ”drag and drop”-sport


Går det att bygga en sajt som utan problem kan byta utseende över en natt? Eller en dag, eller kanske en kvart, beroende på hur snabb man är och vad besökarna letar efter? Så klart, sa våra programmerare – så då så. I vårt arbete med Viasatsport.se tog vi fram koden som resulterade i ständig optimering - och en intensiv jakt på kilobyte. Mål rätt upp i krysset!

Projekt

Viasatsport.se

Kund

MTG

År

2011 - 2015

Område

Design, programmering, analys


Det är insidan som räknas. Eller backend, som vi säger när det snackas kod. Även om utsidan på Viasatsport.se ser ut som vilken annan finsida som helst är arbetet bakom kulisserna det mest enastående. Sajten är uppbyggd av drivor av moduler, senaste klipp, mest sedda, mest lästa, bloggar, podcasts och sammandrag som sajtens redaktör själv kan placera ut hur hen vill. Lätt som en plätt. Detta gör att sajten i princip kan byta utseende när som helst.

Flytta favoriten

Plötsligt kunde det bli ny sajtkostym när som. Sportmaskerad 24/7. Med hjälp av rätt analyser av Google Analytics och liknande analysverktyg kunde upplägget med rörliga moduler göra att Oh My! och Visasat Sport snabbt kunde utvärdera sajtens upplägg - och optimera hela tiden.

Vill besökarna helst av allt läsa längre blogginlägg på kvällen och snabba nyheter med morgonkaffet - då är det bara att byta plats på de två olika modulerna runt lunchsnåret. Märker vi att sidebaren inte riktigt fungerar som vi tänkt tillsammans med ett utvalt videoklipp på succéartade straffläggningar, då är det bara att byta och lägga dit en populär blogg om hockeyrinkar för att se om det skulle fungera bättre. På så vis kan sidan hålla en hög kvalitet, utan trubbel, enkelt modererad av kunden själv.

Kilobytejakten

Champions League - det är få tillfällen en sajt med sportfokus får så många besökare som då. Viasatsport.se är den sajt vi på Oh My! har byggt med överlägset flest besökare, framförallt under vissa datum. Populära matcher sätter ofelbart hög press på servrarna, vilket gör att allt måste vara byggt för att klara av en extremt hög belastning. Således har det lagts mängder av tid och energi på allt från att få servern att cacha modulerna på ett så effektivt och bra sätt som möjligt, till att komprimera bilder och JavaScript. Det kan tyckas bisarrt att hålla på att jaga kilobyte, men med mängder av användare i månaden blir varje hundradel extremt viktig. Allt för sporten!

”Nya verktyg i lådan”


”Viasatsport.se ställde en hel del svåra frågor. Med de nya utmaningarna växte vi verkligen som team och tvingades ta in en hel del verktyg, både för kod och samarbete, som vi sedan dess använder i alla våra projekt.”


Naturligt för Österbotten